България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горещ въздух от Африка нахлува у нас, очакват ни доста високи температури

"По Черноморието много бързо ще се оправи времето", прогнозира синоптикът Александрина Янкова

11.07.2022 | 08:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

През почивните дни на много места в страната имаше интензивни валежи и гръмотевични бури. 

"Все едно беше есен в разгара на лятото, имаше гръмотевици в района на Асеновград и Ловеч. Те не нанесоха сериозни щети. По-сложна беше обстановката в Монтана, където поройни валежи успяха да блокират улиците на места", каза синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Тя съобщи, че днес утрото е хладно, но ще има много слънчеви часове. Очаква се ветровито време, на места скоростта на вятъра в страната ще достигне до 50 км/ч. В източните части ще има краткотрайни валежи.

Синоптикът прогнозира в студиото на "България сутрин", че обстановката в страната ще се задържи такава и утре. Във вторник ни очаква разкъсана облачност, слънчево и по-ветровито време с кратки превалявания в източните райони.

"В момента температурите са под нормата, но това много бързо ще се нормализира още в средата на тази седмица. От сряда очакваме повишение на температурите. Щом времето започне да се оправя на Балканите, веднага ще се отрази и на нашата страна. От Северна Африка горещ въздух ще нахлуе в страната, ще обхване западната и централната част от Европа и Балканите, и у нас ще се усети повишение на температурите", обясни Янкова.

Очаква се да усетим температури от порядъка на 32-34 градуса, а в Европа ще усетят доста по-екстремни температури.

"По Черноморието много бързо ще се оправи времето. Ще има повече слънце. В сутрешните часове ще има разкъсана облачност, но това няма да пречи на плажуващите. Очакват се краткотрайни превалявания по северното крайбрежие", каза още синоптикът.

По думите ѝ времето ще бъде благоприятно за почивка както в Гърция, така и в Турция. Температурите ще бъдат между 30 и 32 градуса с много слънчеви часове до петък, след което ще има облачен период.

"В планините ще бъде с разкъсана облачност, по-ветровито време, ще бъде прохладно, приятно за разходки, валежи не се очакват", добави Янкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК