Петков: Интерконекторът с Гърция слага край на енергийната ни зависимост от Русия

"В момента получаваме пълния си обем по договор на цена, която е равна на тази на "Газпром", заяви премиерът в оставка

08.07.2022 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

След 12 години газовата връзка между Гърция и България вече е готова и днес беше официално открита. Азерският газ се очаква да потече по интерконектора до няколко седмици.

"Успяхме да прекараме 1 млрд. кубични метра на година газ, който вече тече по другия обход на Неа Месемврия, с което доказахме, че през цялото това време е можело този газ да влиза в България, просто някой беше подписал анекс миналата есен, който нямаше нищо общо с българския интерес", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

Въвеждането в експлоатация на интерконектора ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като дотогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка - Неа Месемврия.

"В момента получаваме пълния си обем по договор на цена, която е равна на тази на "Газпром" в този момент. Когато се отвори връзката, буквално до седмици, цената пада на 1/3 от това", увери Петков.

Според него новият интерконектор ще сложи край на енергийната ни зависимост от Русия.

"Този конектор ще трансформира енергийната карта на региона. Пускането му в експлоатация ще задълбочи енергийната свързаност между двете страни. България постига реална диверсификация, като започне да получава азерския газ още през следващите няколко седмици", категоричен е Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
престъпления
преди 1 година
Кире, заедно с Василев и Николов сте за разследване и съд защото вашите действия доведоха до обедняване на целия народ и повишаване на инфлацията 2 пъти спрямо средно-европейската! Парното поскъпна с 40%, а тепърва се очаква и нов скок. Цените на газа са най-ниски през лятото. През есента и зимата ще се повишават, а вие дори на напълнихте хранилището в Чирен! Сигнализирай за неуместен коментар