Завърши строителството на газовата връзка България - Гърция

Газопроводът ще бъде въведен в експлоатация след приключване на задължителните административни процедури

08.07.2022 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът в оставка Кирил Петков присъства на официалната церемония по приключването на строителството на междусистемната газова връзка Гърция - България. На събитието присъстваха и премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 
Интерконекторът Гърция - България осигурява достъп до южния газов коридор и други нови източници на синьо гориво.

Към момента основните строителни дейности са завършени - поставени и зарити са всички тръби по цялото 180-километрово трасе от Комотини до Стара Загора. 

Той ще бъде въведен в експлоатация след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем уговорените количества азерски газ на временната точка на доставка - Нея Месемврия. 

"Предстоящото въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация ще гарантира сигурни доставки на природен газ от разнообразни източници не само за България и Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Пред нас стои възможността да доставяме газ към Западните Балкани, да осигурим доставки към Молдова и Украйна", подчерта изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК