Василев върна мандата на Радев: Не успяхме да съберем достатъчна подкрепа за политиките ни

Президентът: Мисията да променим страната ни е историческа и българите ще я постигнат

08.07.2022 | 17:02 Редактор: Тодор Петров

Няма да има кабинет с премиер Асен Василев и нов мандат на "Продължаваме промяната" в това Народно събрание. Финансовият министър в оставка върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство в този парламент. От "Продължаваме промяната" заявиха, че зад тях застават едва 117 народни представители.

"За съжаление, не успяхме да съберем достатъчна подкрепа, за да изпълним политиките, които евентуално едно правителство би искало да може да направи", заяви Василев.

"Преди година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно управление. Мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудна - българите ще я постигнат. Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината и за които това понятие стои над всички други ценности. Очаквам правителството да разработи и да внесе в НС законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства", коментира Радев.

Предстои през следващата седмица държавният глава да връчи втория мандат на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Те обаче многократно и категорично заявиха, че няма да правят опити за съставяне на кабинет и директно ще върнат мандата на Радев.

Държавният глава съобщи, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандата на втората по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание. "Очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента", изтъкна Радев.

Все още не е ясно коя от останалите парламентарно представени партии ще получи третия мандат, ако от ГЕРБ-СДС спазят обещанието си. От БСП и "Демократична България" изразиха готовност за диалогичност и опит за съставяне на правителство. По-рано днес от "Продължаваме промяната" обявиха на брифинг, че няма да подкрепят кабинет с мандатоносител "Има такъв народ". А от "Възраждане" категорично се обявиха за предсрочни избори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
партии-мафии
преди 1 година
ПП се оказа поредната мафиотска партия, играеща по чужда ***, срещу интересите на обществото ни! Но, купуването на депутати е нещо, което компрометира цялата избирателна система у нас. За какво се харчат милиони на избори и гласуват гражданите, щом някоя партия-мафия може да "убеждава" чужди депутати да гласуват за нея? Така и абсолютно мнозинство може да се постигне, при по-сериозно "убеждаване"! Особено при липсата на работещо правосъдие! Сигнализирай за неуместен коментар