Кой иска третия проучвателен мандат и кой настоява за предсрочни избори?

ДБ няма да пише нова управленска програма, ако получи папката от Радев за съставяне на правителство

08.07.2022 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева

Липсата на пълна подкрепа от 121 депутати в парламента провали първия проучвателен мандат. Парламентарните групи вече обмислят варианти за връчването на третия мандат за съставяне на правителство. 

От ГЕРБ-СДС съобщиха, че директно ще върнат втория проучвателен мандат. 

"Демократична България" вече заяви, че сме готови да получим третия мандат, ще разговаряме с партиите от управляващата коалиция. Ние сме диалогични, трябва да успокоим страстите, да седнем спокойни на разговори, за правителство с хоризонт до местните избори, не ни трябват предсрочни избори. Голяма част от идеите в управленската програма на "Продължаваме промяната" са на ДБ, няма причина да работим по друга управленска програма", каза Ивайло Мирчев от ДБ.

"Която и от партиите да получи третият мандат, е длъжна да опита да направи правителство", призова Тошко Йорданов от ИТН. 

"Влязоха без програма и излизат с празна папка, безпомощни, неспособни. За 7 месеца успяха да провалят всичко, до което се докоснат", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

Според "Възраждане" трябва да се премине към предсрочни избори.

"Това правителство е безкрайно вредно. След пазарлъците за купуването на депутати - добър вариант е, че не са се разбрали. Ако не е във "Възраждане" третият мандат, пак ще има пазарлъци. Този парламент е морално изчерпан, трябва да се разпусне и да отидем на избори", коментира Цончо Ганев.

Кой обаче ще получи третия мандат ще реши президентът. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 1 година
Нито една от тези партии ,които са в сегашното управление и в парламента освен Възраждане Сигнализирай за неуместен коментар