"Промяната" връща празна папка на Радев, партиите готови за трети мандат

Разговорите се водиха до последно

08.07.2022 | 13:56 Редактор: Теодора Патронова

Министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви в Гърция, че "Продължаваме промяната" връща мандата тази вечер на държавния глава неизпълнен. В своето изказване заяви, че влизаме в политическа криза, нашите партньори изчакват какво ще се случи, а тази криза струва много на българските граждани.

Кабинетът "Василев" не успя да събере 121 депутати.

При тази ситуация, когато "Продължаваме промяната" връщат празна папка  на Радев, следва връчването на втория проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия - ГЕРБ- СДС. Те обаче още предварително заявиха, че няма да правят опит да съставят правителство. В такъв случай президентът няма срок, в който да връчи третия проучвателен мандат, а той отива при партия по негов избор. 

В парламента основният въпрос бе събират ли "Продължаваме промяната" необходимата подкрепа.

"Разговорите продължават и имаме няколко часа да осигурим подкрепата. Поставили сме ясна законодателна и управленска програма на масата, така че всеки, който може да взима независими решения и е съгласен с приоритетите, е добре дошъл да подкрепят. Да заявят своята подкрепа за това проектоправителство, което ще помогне за изпълнение на мандата", заяви Андрей Гюров.

Призив за стабилност дойде и от партньорите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

"Смятаме, че това е най-добрият вариант да бъде реализиран първият мандат. Интересите на страната са за това да има управление, защото следващият период от 1 година ще е ключов за справянето с кризи", изтъкна Христо Иванов.

Разговорите в търсене на подкрепа се водиха до последно, но от ИТН не са получавали писмена покана и не са оптимисти за втори кабинет на "Продължаваме промяната".

"Продължават да нямат и продължават да търсят и ще продължат да нямат. Проблемите са Кирил Петков и Асен Василев", коментира Тошко Йорданов.

Заради риска от фалстарт на парламентарната рулетка с първия мандат, партиите вече гледат към третия и очакват нови консултации при държавния глава.

"ДБ в е готова ако ѝ бъде даден третият мандат да предприеме опит за съставяне на правителство", съобщи Христо Иванов.

"Която и да е политическите партии получи третият мандат от президента, според мен е длъжна да опита да направи правителство", отбеляза Тошко Йорданов.

Преди ден и от БСП изразиха готовност да съставят кабинет, ако получат третата възможност от президента. Политическите сили имат и готовност за нови преговори в парламента. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
4i4oVui4o
преди 1 година
Браво Слави,колко ти кихнаха за поредните избори и хаос??? Сигнализирай за неуместен коментар