След смъртта на малък паун: Зоопаркове с призив да не се хранят животните

В клетката на птицата било открито голямо количество царевични пръчици

08.07.2022 | 14:11 Редактор: Жаклина Иванова

Старозагорският зоопарк с призив да не се хранят животните, след като паун на едва няколко месеца е починал, защото ял хвърлена от посетители храна. В клетката на птицата било открито голямо количество царевични пръчици.

Преди няколко дни служители на зоопарка в Стара Загора намират тримесечния бял паун в изключително тежко състояние

"При почистване на клетката бе намерено и голямо количество царевични пръчици. Предприето бе незабавно лечение. Лошото здравословно състояние на пауна се изразяваше в нервни конвулсии, изпъната глава, шия, крайници. Въпреки адекватното и навременно лечение, настъпи смърт след около два дни. Диагнозата, която постави ветеринарният лекар ,бе солево отравяне", обясни директорът на зоопарка в Стара Загора д-р Ивелина Иванова.

Оказва се, че въпреки предупрежденията, птицата е била хранена от посетители с царевични пръчици. Това е причинило отравяне с голямо количество готварска сол.

"Токсичната доза при птиците е 3-4 грама на килограм живо тегло и според мен самата птица е поела доста повече", сподели зоологът д-р Ивелин Илинов.

"Нашият призив е да не бъдат хранени и дразнени животните", каза д-р Ивелина Иванова.

Подобни инциденти има в цялата страна. Затова служителите на зоопарковете предупреждават: Животните се хранят със специална храна и по специална схема и всички видове лакомства, давани им от посетителите, могат да бъдат изключително опасно.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгива.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
зоолог
преди 1 година
Бай *** и децата им не разбират от призиви, сложете им една камера и ги пердашяйте с глоби Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ворик
преди 1 година
Кога ще се научите да управлявате зоопаркове?! След като хората искат да хранят животните до касата поставете храна за животни и я продавайте на посетителите, така ще си спестите изхранването им! Сигнализирай за неуместен коментар