"Продължаваме промяната" и БСП пак се сближиха, ИТН и ГЕРБ отправиха критики

Номинираният за премиер Асен Василев обяви приоритетите за следващите месеци

02.07.2022 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

В търсене на необходимото мнозинство кандидатът за премиер Асен Василев започна разговори с досегашните си партньори. Първи с "Продължаваме промяната" се срещнаха от БСП. Разговорите са предимно по политики и за това какво трябва да се промени в следващите 6 месеца.

Асен Василев обяви пред лидерите на БСП, че много се радва на възобновяването на комуникацията с тях и че ще настоява да се водят политики за борба с всички кризи.

"Искрено се надявам да намерим ясна гледна точка до края на годината, а след това, ако успеем, да продължим да работим заедно и занапред", каза Василев на срещата. А от БСП признаха, че сядат доволни на масата за преговори, защото правителството е изпълнило важни цели. 

Кандидатът за премиер ще търси нова подкрепа от стари съмишленици във властта. 

"Първо трябва да съберем подкрепа от евентуалните коалиционни партньори за съставяне на бъдещ кабинет, а след това ще бъде обсъждан съставът на Министерския съвет", каза Василев. 

Бъдещият кабинет обаче не включва "Има такъв народ". 

"С Трифонов и Йорданов не виждам смисъл да водим разговори", отсече Асен Василев 

"Ясно посочихме, че ще търсим подкрепа от независими депутати, които взимат сами решения. За нас няма никаква логика да се вкараме отново в коалиция, в която един от коалиционните партньор стои в тъмна стая и иска да разходва ресурс със своите 20-годишни приятели", коментира Лена Бориславова.

От партията, съборила коалицията обаче, са с друга нагласа. 

"Това е поредната крайна позиция. Точно в този момент нямаме нужда от това. Ако някой отправи покана към ПГ на ИТН, вероятно ще се отзовем поне да видим какви са вариантите за съставяне на кабинет. Индивидуално няма да отидем, групата ще отиде", каза Любомир Каримански от ИТН. 

За да подновят подкрепата си към управлението обаче, от партията на Трифонов имат червени линии. С позитивни настроения към програмата на втори кабинет на "Продължаваме промяната" са другите им досегашни партньори – от "Демократична България". 

"Възможен е кабинет с Асен Василев, но за това е нужна подкрепа от 121 депутата, които го подкрепят. Но за да има смисъл от такъв кабинет, трябва да има ясни цели. Те са фиксирали 6 месеца – ок, мога да се съглася с този срок", каза Владислав Панев от ДБ.

А от опозицията обвиниха "Продължаваме промяната" в купуване на депутатски гласове. 

"Представяте ли си да беше обърната ситуацията и аз да викам по апартаменти чужди депутати и да им говоря за принципи... В момента става едно чудовищно купуване на гласове, по 10 000 накуп. Всеки депутат, който в момента купуват, е все едно 10 000 гласа. По тази логика - защо правим избори? Но тази тема също е забранена", настоя Бойко Борисов.

По процедура от "Продължаваме промяната" имат седмица, за да съберат нужната подкрепа за кабинет.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК