Как се стигна до номинацията на Асен Василев за премиер и кой ще го подкрепи

На този етап разговори за имена и постове не се очакват

01.07.2022 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

Номинацията на Асен Василев за премиер върна коалиционните партньори от БСП на масата за преговори.

"Нашето условие, за да преговаряме с "Продължаваме промяната", беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено. Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обръщение, съвпадат с част от нашите приоритети", заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

На този етап разговори за имена и постове не се очакват, а досегашните партньори от "Демократична България" също са готови да окажат подкрепа.

"Единствено и само на "Продължаваме промяната" е номинацията. Подкрепа и преговори ще има, но не на всяка цена", изтъкна Христо Иванов.

Номинацията на Асен Василев е била единствена в редиците на "Продължаваме промяната".

"Вчера във формата, в който проведохме цялото изслушване, нямаше гласуване. За нас беше важно да заложим на вариант, в който ще се направи истински опит за формиране на правителство - аз лично не одобрявам червените линии, поставени от БСП, защото не може да се кадрува в друга партия", обърна внимание Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Бившите партньори във властта от "Има такъв народ" се оказаха крайни в оценката си за втория кандидат-премиер в този парламент.

"Гласувахме срещу това правителство заради нарушенията, които направиха Кирил Петков и Асен Василев. Това не е подадена приятелска ръка, а имитация на дейност. Много трудни преговори ни очакват, ако въобще имат шанс", подчерта Тошко Йорданов.

А опозицията е единодушна - подкрепа няма да има.

"Ние считаме, че е най-редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори и ще се съобразим с вота на българските граждани", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Министър-председателят в сянка излезе на светло. Каква е разликата между Василев и Петков", попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

За да може бъдещият кабинет Василев да управлява, обаче е нужна подкрепата на 121 депутати в пленарната зала. За целта има 7-дневен срок.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК