Ресторантьорите призоваха Радев да наложи вето на "мракобесното увеличение на ДДС"

Чака ни чутовна инфлация и Виденовата зима ще ни се стори като жарко лято, пише в позицията на бранша

29.06.2022 | 14:10 Редактор: Елеонора Танева
Ресторантьорите призоваха Радев да наложи вето на

Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена! В разгара на летния сезон, от днес за утре! 

Това гласи гневната позиция на Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България, изпратена до президента Румен Радев. 

В нея те настояват държавният глава да наложи вето на повишеното ДДС.

"Сега не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към президента на Република България Румен Радев с настойчива молба - да наложи вето над мракобесното увеличение на ДДС за част от продуктите в нашия бранш.  Наложете вето, господин Президент!", пише в писмото.

От бранша обвиняват правителството, че действията му, откакто е на власт, "навяват единствено за опит да се завладяват територии и да се съсипват бизнеси, които след това да бъдат овладени". 

Уточняват също, че нямат политически пристрастия и обвързаности. 

"Партиите, чийто Министерски съвет все още управлява България, приеха "антикризисна" мярка, която поставя в още по-тежко положение най-засегнатия от кризите сектор, а колегите ни от нощните заведения на практика остават без абсолютно никаква подкрепа. Освен всичко, в комисия се гласува и против компенсациите на бизнеса за космическите цени на тока. Ако и това остане така, ни чака чутовна инфлация и Виденовата зима ще ни се стори като жарко лято", пише още в искането до Радев. 

И се заканиха да следят дебатите на тема туризъм по време на предстоящата предизборна кампания.

"И ще настояваме тези, които го обстрелват с гранатомети, да не се бият в гърдите, еле пък да твърдят, че им е приоритет. Днес стана ясно кой какво отношение има към този изключително важен сектор от българската икономика", пишат от БАЗ и СЗБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК