Нинова: Главният секретар на президента го уличи с Янев в търговия с оръжия с Украйна

Питам Радев сега, как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция, каза лидерът на БСП

28.06.2022 | 16:29 Редактор: Елеонора Танева

Изнасяла ли е България тайно оръжие за Украйна? Това беше една от темите през последните месеци, с които президентът атакува правителството. министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова показа и документи, които според нея доказват, че не кабинетът на Петков, а служебното правителство, назначено от президента, е разрешило сделките.

Още през април президентът Румен Радев заяви, че произведени в български заводи оръжия отиват към Киев. 

"Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие. И аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите, на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този кофликт", каза Радев. 

А преди няколко дни секретарят на Румен Радев - Димитър Стоянов публикува част от документ. 

Крайната дестинация на изделията променя от Ислямска Република Афганистан на Република Украйна, пише в документа. А над него: Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет.

Корнелия Нинова се разпознала в думите на Стоянов.

"Преди дни Радев ме призова да обясня на левите хора в България как така "снабдяваме с оръжия Украйна". Реших да удовлетворя този призив на президента и да кажа за какво става дума. Може да се преглътне, когато лъжата идва от хора, които не знаят за какво става дума. Но не може да се мълчи, когато лъжата се институционализира, както стана от главния секретар на президентството преди два дни", каза Нинова.

Според нея става дума за петно и умишлена манипулация.

Тя уточни, че се е започнала с пълния текст на документа. От него става ясно, че това е докладна от изп. директор на ВМЗ-Сопот до СД на дружеството. От текста става ясно, че касае сделка, сключена през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Желанието на директора на ВМЗ е да се промени датата и доставката, като се прехвърли от 2021 г. за 29.04.2022 г.

"Време е да задам и аз някои въпроси: ние като ръководство на МИИ сме спрели сделката, тя не е видяла бял ден, разрешение не е имало, и този борд е уволнен. Питам Радев сега, как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция, от главния му секретар Димитър Стоянов? Защото това е умишлено направено", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ Стоянов знае, че е сделка на служебния кабинет, и въпреки това вади нещо частично и без грам мисъл злепоставя, уличава Радев и кабинета му в търговия с оръжия за Украйна.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК