Бившият шеф на "Кинтекс" ще съди Нинова и ДКК: Българско оръжие отива в Украйна през Полша

Сериозни обвинения към Александър Михайлов, той ги определи като поредните димки

08.06.2022 | 13:42 Редактор: Теодора Патронова

Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата заради действия на бившето ръководство на "Кинтекс". Причината са съмнения за злоупотреби в дружеството.

Бившият шеф на компанията Александър Михайлов определи твърденията като "поредните медийни димки", с които се прави опит да се затъмни износа на оръжие от страната ни за Украйна.

Според Държавната консолидационна компания, Михайлов е сключвал договори за дейности, които се дублират. Липсва и финансовият отчет на дружеството, направен от сегашното управление едва вчера.

"Печалбата за първото тримесечие на тази година е около 17 пъти по-малка от тази за първото тримесечие на миналата година. Твърдението му, че е сключил изгоден договор за "Кинтекс" на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция - такъв не е намерен в дружеството", обясни изпълнителният директор на ДКК Смиляна Митова.

Михайлов отрече и заяви, че ще съди министъра на икономиката Корнелия Нинова и ръководството на ДКК.

"Това е поредната медийна димка. Шокиран съм, че новото ръководство на ДКК и "Кинтекс" казват, че няма договор за 40 млн. евро", изтъкна той.

От ДКК твърдят също, че за последните шест месеца всички договори са сключвани без да бъдат докладвани на Съвета на директорите. Един от тях – за дейност, прехвърлена на фирма, на която самият Михайлов е бил директор.

"Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата нито на Устава на "Кинтекс" ЕАД, нито на договора за управление", заяви Митова. 

"Причините за моето уволнение и на ВМЗ много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони, се сменя ръководството и с неверни твърдения се оклеветяват хората . Може би целта е да се сложат нови, наши, послушни хора и да се спре говореното, че българско оръжие продължава да отива в Украйна през посредници в Полша", изтъкна Михайлов.

От ДКК заявиха, че нямат информация за подобни договори за износ на оръжие към Украйна.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК