Бившият директор на "Кинтекс" vs Нинова: Стига ли българско оръжие до Украйна и има ли натиск?

"МИ се е опитало да принуди ръководството на ВМЗ да се произвежда приоритетно продукция за конкретна фирма", каза Александър Михайлов

07.06.2022 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на външните работи (МВнР) потвърди в понеделник, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение.

Възможно ли е българско оръжие да стига до фронтовата линия в Украйна? Според бившия директор на военното дружество "Кинтекс" именно оръжейни сделки, а не влошени финансови резултати се крият и зад уволненията във ВМЗ Сопот от последните дни.

И премиерът, и вицепремиерът, и принципал на военните заводи са категорични, че оръжия за Украйна не са изнасяли и няма да се изнасят. Според бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов обаче българско оръжие по един или друг начин стига до фронта.

"Продължавам да твърдя, че и към момента българско оръжие, през посреднически фирми, главно в Полша и в другите страни, стига до Украйна. Това обстоятелство е известно на руските специални служби, а същевременно колебливата ни позиция относно оръжия за Украйна, ни дискредитира пред нашите евроатлантически партньори", коментира бившият директор.

Михайлов, който през април беше уволнен от Корнелия Нинова, открива прилики между неговото отстраняване и това на ръководството на директорите на "Вазовски машиностроителни заводи" в Сопот от последните дни.

"В професионалните среди има теза, че реалните причини за уволнението на ръководството е следната - Министерството на икономиката се е опитало да окаже натиск и да принуди ръководството на ВМЗ да се произвежда приоритетно продукция за конкретна българска фирма, която впоследствие я изнася за Полша, ръководството не е приело, тъй като това уврежда интересите на другите им клиенти, които са дали поръчки и аванси за друга продукция", допълни Александър Михайлов.

В същото време във ВМЗ Сопот се готвят за протест и настояват Корнелия Нинова да гарантира договореното с бившия управленски екип увеличение на заплатите с 200 лева и още 200 лева като ваучери за храна от 1 юни.

"Партийна личност в борда няма, кметът да си гледа местните дела, със синдикатите се чух, следващите дни ще се видим. Тяхната загриженост е дали заводът ще работи и дали ще има заплати за работниците. Отговорът е да. Заводът си работи. Не само ще има заплати, но ще бъдат и увеличени в най-кратко време", категорична бе Нинова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК