ГЕРБ и ДПС искат предсрочни избори, но се явиха при президента Радев

"Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултации с държавния глава

27.06.2022 | 17:38 Редактор: Тодор Петров

Часове след като Кирил Петков внесе официално оставката на правителството в Народното събрание, президентът Румен Радев стартира консултациите за връчване на мандат на ново правителството. 

Първи трябваше да дойдат от "Продължаваме промяната", но те обявиха, че няма да успеят в толкова кратък срок и поискаха нова дата. От БСП също заявиха, че няма да се отзоват на днешните консултации. Така първи на "Дондуков" 2 дойдоха от ГЕРБ-СДС. И заявиха, че място за принципни коалиции в този парламент няма. 

След тях при президента дойдоха от ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ също беше категоричен, че предсрочните избори са неизбежни.

"Наред с икономическата, здравната криза, днес сме изправени и пред политическа криза. Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, продължаващата война и неизвестността. Бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и усилията на институциите не само във вътрешен, но и в международен план", заяви президентът Радев.

"Призовавам останалите политически партии да проявят разум, ако и когато парламентът има достатъчно време за решенията, които касаят българските граждани. Цялото политическото противопоставяне ще видим и чуем в евентуалните предсрочни избори. Сега е време за адекватно и държавническо отношение", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В крайна сметка от президентството съобщиха, че ще се насрочи друга дата, в която да бъдат проведени срещите с "Продължаваме промяната" и БСП. Според конституционалиста доц. Наталия Киселова няма законови пречки за това. 

"Добронамерено трябва да се спазва Конституцията, но когато има две процедури едновременно, надделява актуализацията на бюджета. Трябвало е да има и от двете страни синхрон в ангажиментите, за да не се получава такъв казус, при който не се явяват на отправена покана парламентарните групи", обясни тя. 

А след като това се случи, предстои да се завърти парламентарната рулетка и да започнат наново опитите за съставяне на кабинет.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК