Атанасова: Историческо падане на кабинета "Петков", имаме проект на решение за РСМ

"Борисов и ГЕРБ започнаха този процес. Борисов и народните представители на ГЕРБ-СДС ще го завършат", изтъкна тя

22.06.2022 | 19:57 Редактор: Теодора Патронова

"Свидетели сме на първото подобно решение - 99-ят кабинет за първи път падна с вот на недоверие срещу него. Това ще остане историческо събитие", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в Народното събрание след успешния вот на недоверие, който опозицията инициира.

"Днес на извънредна пресконференция лидерът на политическа партия ГЕРБ и групата на ГЕРБ-СДС в 47-ото Народно събрание ясно изразихме позицията си към предложението на френското председателство по отношение на това РСМ да започне преговори за членство в ЕС. Разпознаваме това предложение като най-доброто получавано до момента. Необходими са само малки корекции, за да съответства на българския национален интерес. Това е нещо, което Кирил Петков и правителството му не направиха до този момент", обяви тя

Атанасова подчерта, че Кирил Петков така и не е успял да изготви българско предложение по казуса с РСМ.

"С противоконституционно решение на МС  от миналата седмица, за кой ли път, но какво ли значи за него Конституция, той разпореди внасянето на френското предложение в българския парламент без задължителното становище на Министерския съвет. Скри се страхливо без да изрази позицията на правителството. Днес разпореди на председателя на външна комисия да забави свикването на комисията и насрочи заседание на МС едновременно със заседанието на комисията", разясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите ѝ с бездействието и лъжите си премиерът е заблудил Брюксел, Вашингтон и Скопие, че ще реши македонския въпрос, а само го е задълбочил. 

"Готови сме с проект на решение за одобрение на преговорната рамка, който вече сме подписали и е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени", каза тя.

Атанасова покани всички партии, които вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани, да се присъединят

"Настояваме Кирил Петков и неговото правителство да финализират двустранния протокол незабавно", призова председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Така както председателят на ГЕРБ сложи подписа си като министър-председател на България под Решението на Министерския съвет през 2019 г., когато  внесохме в Народното събрание Рамковата позиция под Договора от 2017 г., така днес Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ дава зелена светлина на европейския път на Република Северна Македония.  Борисов започна този процес. Той и народните представители на ГЕРБ-СДС ще го завършат. Борисов и ГЕРБ започнаха този процес, Борисов и народните представители на ГЕРБ-СДС ще го завършат", изтъкна Атанасова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК