Отваря ли се възможност за нов и по-ефективен кабинет на Кирил Петков?

Доц. Стойчо Стойчев и Искра Ангелова коментираха успешния вот на недоверие

22.06.2022 | 19:46 Редактор: Искра Ангелова
Отваря ли се възможност за нов и по-ефективен кабинет на Кирил Петков?

Правителството на Кирил Петков падна след вота на недоверие, гласуван в Народното събрание.

"Отваря се възможност за ефективно и здраво договаряне на нов кабинет на "Продължаваме промяната", отколкото би било това, което премиерът беше подхванал - да убеждава депутати да го подкрепят. Тяхната парламентарна група ще има възможност да договори с политическите сили принципна подкрепа за нов мандат, било то за кабинет на малцинството или пък за някаква по-широка коалиция. Управлението би се превърнало в агония без твърдо парламентарно мнозинство", каза политологът доц. Стойчо Стойчев в извънредното студио на "Новините ON AIR".

Журналистът Искра Ангелова смята, че българинът е достатъчно интелигентен и знае към какво ни тласкат тези безредици.

"Виждате целия "Дондуков", пълен е с автобуси, идвам от бежански център, където украинка плака пред моята камера, тя каза: "Ние се борим, за да бъдем част от Европа, част от ЕС". Разказа ни много случаи на нейни познати, които са били взривени, разказа за убити и изнасилени деца. Украинците се борят, за да влязат в Европейския съюз, а ние в това време се чудим на кой кон да заложим и капиталът къде да отиде. Това е цивилизационен избор, пред какъвто България не е била изправена от 89-а година насам. И ГЕРБ да управляваха, инфлацията щеше да е същата", добави тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ангелова е категорична, че в момента се решава бъдещето ни.

"Всеки, който го счита това за политическа алабалистика, е просто циник. "Има такъв народ" твърдяха, че са водени от евроатлантически ценности, а всъщност са едни политически брокери. Вотът на недоверие е исторически грях", подчерта журналистът.

Според Стойчев, при следващи избори перспективите пред партията на Слави Трифонов не са добри.

"Но нещата, които той и Тошко Йорданов казаха, са правилни и са верни. Най-малкото за мръсните договорки, които текат зад кулисите. Цялата работа беше обречена, защото в тази коалиция влязоха две цивилизационни непригодни един към друг модела. От една страна моделът на "Продължаваме на промяната", "Демократична България", а от друга страна - БСП. "Има такъв народ" беше като балансиращ елемент", поясни политологът.

Ангелова смята, че Слави Трифонов вече няма депутати, а те стоят от страх при него.

"Те влязоха във властта с ясна цел - да разбият модела ГЕРБ. Сега те не изпълняват основната си задача, с която се появиха на политическата сцена. Оттук нататък как може да им се вярва?", попита тя и се зарече, че ще напусне България, ако страната ни поеме по пътя на "Възраждане" в следващо правителство.

"Всички тези предатели, които гласуваха по този начин, няма да могат да излязат от сградата на Народното събрание, защото народната "любов" ще ги залее". За първи път видях българи, събрали се спонтанно на протест, за да подкрепят правителството. Няма какво друго да се случи, освен вълна от протести. Може и да се стигне по-далеч. Има праг, в който наглостта трябва да спре. За първи път имаме шанс да се отделим от Русия", допълни Искра Ангелова.

Стойчев подчерта, че е хубаво да свикнем, че изборите са реалната арена, на която се решава битката между един и друг модел, а не на улицата.

"Едно малцинство трудно може да контролира правителството през улицата. Може да се оказа натиск по различни въпроси. Но насила хубост не става, не може да задължите едни хора да стоят и да подкрепят едно правителство през външен натиск. Кирил Петков не си премери подкрепата, не си прецени правилно силите, надцени се на момента, това му доведе и настоящата ситуация. Малко по-скромно трябваше да се кара. Никой не очакваше от това правителство грандиозни заявки за коренни промени. Можеше да бъде малко по-умерено", сподели политологът.

Искра Ангелова не се съгласни с него, като подчерта, че това правителство не е казало лоша дума срещу никого, а по думите ѝ те са спазвали добрия тон.

Очаквайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК