Страх обзе хората от Стражица, закриват полицейското управление в града

За последната година престъпността в района е скочила двойно

10.06.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Жителите на община Стражица блокираха тази сутрин главния път София – Варна. Хората са притеснени от предстоящото закриване на полицейското управление в града и закриването на участъка в село Камен, известно с телефонните измами. Според тях престъпността ще се увеличи.

"Тези хора остават без полицейска закрила. Тук предимно живеят възрастни хора, има малки деца... Кое им гарантира, че няма да се случи нещастие? Това не е просто преструктуриране на едно управление, това е част от цялостната политика за унищожаване на малките населени места. И понеже в община Стражица контингентът е рисков, касаещ и село Камен с преобладаващо малцинствено население, не е редно да се намалява полицейският състав", споделят жители.

Според кмета на Стражица, за последната година престъпността в района се е нараснала два пъти. 

"Това е безумие, което на някакъв анализ математически държи да реформира сектор "Сигурност" на територията на община Стражица - четвъртата по големина община. Не може в тези времена – назряваща икономическа криза, която тепърва ще ескалира и ще доведе до още по-голямо посегателство върху сигурността на гражданите, да си правим експерименти със сигурността на хората", подчерта кметът Йордан Цонев.

"Защо този математически модел позволява в област Велико Търново да бъдат закрити две районни управления и три участъка. И от 13 районни управления на територията на България, които се закриват, две са на територията на Велико Търново", попита председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов. 

Местните жители са изпратили протестни декларации до президентството, правителството и парламента. Те са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с ефективни протести.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК