Стартира инициатива "Заедно за пациентите. Защото ни е грижа"

09.06.2022 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова
Стартира инициатива

В международната седмица, посветена на полагащите грижа за близък човек (6 – 12 ЮНИ), МЕРК БЪЛГАРИЯ, иновативна и социално ангажирана компания в здравния сектор, стартира инициатива "Заедно за пациентите. Защото ни е грижа“

Международната седмица на полагащите грижи е кампания за повишаване на осведомеността относно предизвикателствата, пред които са изправени хората, полагащи грижи за свои близки и да отбележи и напомни ценния им принос към цялото общество и здравна система. Тази година мотото е "Да направим грижата видима, ценена и подкрепяна".

В международната седмица на грижата МЕРК БЪЛГАРИЯ, иновативна и социално ангажирана компания в здравния сектор, стартира  инициатива "Заедно за пациентите. Защото ни е грижа".

Мисия на кампанията ще бъде да се „осветят“ тези, които предоставят грижата си,  живеят непрестанно с чуждата болка на близък човек, влагат от времето и енергията си, без да търсят отплата. Да се проследят психологическите аспекти, различните гледни точки  и как тези хора като общност биха могли взаимно да си помагат и взаимно да се подкрепят. Всеки грижещ се трябва също да помни, че грижата към себе си е особено важна в мисията да помагаш на другите. Кампанията ще има за цел да покаже чрез данни от социологически проучвания, лични истории и редица форуми, че никой не трябва да е сам в грижата.

В края на 2020 г. е направено социологическото проучване ГЛОБАЛЕН ИНДЕКС НА БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ПОЛАГАЩИТЕ ГРИЖИ В ЕВРОПА. То е проведено в 12 държави с подкрепата на компания Мерк. Обръща се внимание върху това, как пандемията засяга живота на почти всички на планетата. Особено голяма тежест пада върху тези, които вече се грижат за близък/болен човек.  По дефиниция "безвъзмездно полагащите грижи" се определят като: тези, които се грижат за някой с хронично заболяване, физическо увреждане или когнитивно психическо състояние. Пандемията увеличи и тежестта на отговорностите и грижите, които тези хора полагат за близките си. Според проучването пандемията засили повечето отговорности, но особено: осигуряване на емоционална подкрепа - 54%,  осигуряване на допълнителни домашни грижи - 40%. 88% от полагащите грижи в Европа казват, че са поставили нуждите на човека, за който се грижат, над своите, 65% споделят, че Ковид-19 пандемията е влошила собственото им емоционално здраве, 52% от полагащите грижи казват, че да бъдеш отдаден грижещ се отразява негативно на кариерата им.

Ефектът върху качеството на живот на тези, които предоставят грижи за болен или възрастен са свързани с:

  • Повишени нива на депресия и тревожност
  • По-голяма употреба на психоактивни лекарства
  • По-лошо физическо здраве, според самооценката
  • Компрометирана имунна функция
  • Повишен риск от ранна смърт
  • Над половината (53%) от полагащите грижи посочват, че влошаването на тяхното здраве компрометира способността им да предоставят грижи.

Инициативата "Заедно за пациентите. Защото ни е грижа" ще стартира на 17.06.2022 г. с дискусионно студио в хибриден формат с близките на пациенти, пациентски организации, водещи психиатри и психолози в сектора, журналисти. Ще бъде обърнато внимание и на правните и социални предизвикателства по темата. Във фокус ще бъдат хората, полагащи безвъзмездни грижи за близки и пътят, през който преминават.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК