Нагъл шофьор с украински джип затъна в защитени дюни на плаж "Алепу"

Оправданието е, че в района няма информационни табели

08.06.2022 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Пореден случай на тежки машини върху защитени дюни. Този път в пясъка на плаж "Алепу" заседна украински джип. Това не е първи случай на коли на туристи, които нарушават закона. А оправданието е, че в района няма информационни табели.

По пясъка на плаж "Алепу", въпреки падналия дъжд, още личат дълбоките почти 30 см. следи от гумите на тежкия автомобил. За да се стигне до морето колата трябва да премине върху дюните. 

"За трети пореден път имаме нарушаване на целостта на сивите, неподвижни дюни, в областта на шофьорския плаж край Созопол. Като се касае за пореден случай, при който украински джип слиза на пясъчната ивица и затъва", сподели говорителят на МВР - Бургас Цветелина Рандева.

"Всяко едно такова навлизане на МПС, на туристи и на коне уврежда дюните, в някои случаи необратимо. Те са защитени по Закона за биологичното разнообразие", коментира екологът Спас Узунов.

В края на миналото лято на същото място в пясъка затъна пожарна-кемпер с германски туристи. Летовникът беше арестуван, тъй като оказа съпротива, а колата - конфискувана. Още тогава от областна управа обещаха да бъдат поставени информационни табели за туристи.

"Задължение на областната администрация е да поставя табели на неохраняеми плажове. Това е регламентирано в Закона за Черноморското крайбрежие. В този случай областният управител ще разпореди на директора на РИОСВ да поставят информационни табели, обозначаващи, че това е наказуемо", подчерта зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Украинският гражданин е глобен с 1000 лв. Нарушителят е влязъл у нас на 4 юни.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК