Богата фолклорна програма и аромат на скара на празника на суджука в Горна Оряховица

Тази година кулинарният фест продължава 3 дни

04.06.2022 | 14:20 Редактор: Ваня Кузманова

С богата фолклорна програма и аромат на скара беше открито 15-то издание на Празника на горнооряховския суджук. Тази година кулинарният фест продължава три дни с много музика и различни атракции.

Горнооряховският суджук редом с българската роза са единствените защитени продукти с географски наименования в Европейската комисия. 

"Това е гордост за нашата община – как един малък град, с три фирми създава един уникален български продукт, който защитава в Брюксел", заяви кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. 

От 2011 година горнооряховският суджук има европейско защитено географско указание! Повече от век и половина горнооряховските майстори на суджук пазят старателно в тайна рецептата за вкусния телешки деликатес. 

"Горнооряховският суджук няма никакви консерванти, овкусители, оцветители и е здравословен продукт, защото е по рецепта на стари горнооряховски майстори", каза майсторът суджукар Мария Белчева.  

Тази година се очаква празника да посетят рекорден брой гости. Животновъди и производители разчитат на помощ от държавата, за да се удържи ценовия скок на суровините и продуктите. 

"Това е световна тенденция, не само в България. Войната даде отражение на всички фронтове по отношение на хранителните продукти, но инвестицията от страна на държавата и Европейския съюз в размер на 300 млн. лв. в следващите два месеца, ще задържи този ценови скок", заяви министърът на земеделието и храните Иван Иванов. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК