Животновъдите искат от 30 до 50% субсидии от държавата заради поскъпналите фуражи

Те изпитват сериозни трудности, а голяма част се отказват от бизнеса

06.05.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

Сериозни трудности изпитват животновъдите у нас, а голяма част от тях се отказват от бизнеса. Това стана ясно по време на Националния събор на овцевъдите. Той се провежда за 10 поредна година край Велико Търново. На форума участват фермери от цялата страна. В рамките на три дни те ще представят най-добрите породи овце, екологични храни и занаяти.

Въпреки празника, фермерите предупредиха, че отрасълът е в тежко положение. Марин Маринов отглежда 800 млечни и месодайни овце във Велики Преслав. Казва, че годината е изключително тежка заради инфлацията, поскъпналите фуражи и горива. 

"Август купувахме зърно на цена 32 стотинки, а преди 20 дни на едро купих за 64 стотинки. Смеските са още по-високи, те гонят 1 лв. Токът също и горивото за тракторите е по-висок на 50% вече", заяви овцевъдът Марин Маринов.  

Голяма част от фермерите вече са се отказали от стадата си, а други като Маринов са намерили спасителен вариант. 

"Аз работя като застраховател, имам и къща за гости, от другите бизнеси да прехвърлям в овцевъдството, да закърпим годината", посочи Марин Маринов.  

Животновъдите искат с от 30 до 50% субсидии от държавата за поскъпналите фуражи. Министерството на земеделието очаква парите от Европейската комисия от временната рамка за последствията от войната в Украйна. 

"Правим разчети да бъдат отпуснати включително и тези 120 млн., които бяха разговаряни с министър Василев за сектор "Животновъдство", за да имаме наистина един удовлетворяващ бюджет, който да покрие тези увеличени разходи, да можем да запазим българското животновъдство", посочи министърът на земеделието и храните Иван Иванов.  

На събора десетки изложители се представят с храни и занаяти. Цените на стоките са по-високи, но клиенти има. Въпреки тежката година на форума имаше и гергьовско настроение. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК