Фермери и земеделци се заканиха: Ще изливаме мляко, плодове и зеленчуци по пътя

Над 1000 земеделски производители от цялата страна се очаква да блокират главен път София – Варна край Велико Търново

30.08.2021 | 18:53 Редактор: Жаклина Иванова

Национални протести на фермери и земеделски производители заради липса на Ковид компенсации. Днес от 27 браншови организации обявиха, че излизат на протест на 2 септември на главен път София-Варна, а на 7 септември ще протестират пред Народното събрание. Земеделските производители искат парламентът да одобри 70 милиона лева за компенсации от Ковид кризата.

От 16 години Красимир Кирилов се занимава с животновъдство. В стопанството си в село Шереметя отглежда 200 овце и кози, както и 60 крави. Тази година не е получил никакво подпомагане обаче.

"Това е първата година, в която животновъдите не са получили и лев. Цените на фуража са се повишили. На скъпи фуражи няма как да се отглеждат животни. За тази година няма абсолютно никакви пари", сподели животновъдът.

На национална среща днес във Велико Търново представители на 27 браншови организации обсъдиха протести, насрочени за началото на септември, ако парламентът не одобри 70 млн. лева за актуализация на бюджета за земеделие.

"Ние също сме от българския бизнес и сме работодатели. Осигуряваме на десетки хиляди души работни места", посочи Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

"Очакваме последствията да бъдат в намаляване броя на производителите, които се занимават с това, както и фалити - 30-40 % при всички случаи", уточни Димитринка Върбанова от Дунавския овощарски съюз.

Над 1000 земеделски производители от цялата страна се очаква да блокират в четвъртък главен път София – Варна край Велико Търново.

"Физическо присъствие е задължително. Ще изливаме мляко, плодове и зеленчуци четири часа - от 11:00 часа до 15:00 часа. Нямаме такава уговорка за затваряне на пътя, знаете, че всичко става спонтанно", каза Симеон Караколев от Асоциацията на козевъдите и овцевъдите в България.

Предложението за пари за Ковид компенсации е внесено в парламента преди три дни и те очакват да бъде прието от Комисията по бюджет и финанси и Комисията по земеделие.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК