Гневни земеделци блокираха главен път, искат 100% компенсации след градушката

"Ще решим този проблем веднъж завинаги - да се спира противоградната защита, заяви министър Христо Бозуков

30.08.2021 | 13:43 Редактор: Десислава Атанасова

Земеделски производители от няколко пловдивски села излязоха на протест след градушката, която унищожи продукцията им.

Хората блокираха общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Блокадата на пътя продължи до идването на министъра на земеделието. В момента той прави оглед на част от щетите в Ръжево Конаре. Производителите са силно обезпокоени как ще бъдат компенсирани. 

"Трагедия. Имам 200 дка, 30 тона патладжани са под вода. Ако държавата не ни помогне, няма оправяне", разказват потърпевши. 

Градушката е валяла в продължение на цели 30 минути. Противоградни ракети не са изстреляни, а причината за забраната е бил транспортен полет от Германия до летище "Пловдив". Със самолета са били превозвани военни.

Протестиращите питат защо военният самолет не е бил отклонен, за да бъдат изстреляни противоградните ракети и настояват да се търси отговорност, както и да бъдат компенсирани на 100%.

Засегнатите села от градушката са около 15, хиляди декари реколта са унищожени, а загубите са огромни. Министърът на земеделието обеща обезщетения за земеделците. Какви средства ще получат, ще стане ясно след като бъде направена оценка на щетите.

"Ще имам среща с Министерството на отбраната, на транспорта, да решим този проблем веднъж завинаги - да се спира противоградната защита. При необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други", заяви министър Христо Бозуков.

И подчерта, че за компенсиране на нанесените щети ще се използват средствата от Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лева.

Още от утре започва оценка на щетите. Държавата ще търси помощ и от Европейския съюз. 

Снимка: Министерство на земеделието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК