БСП: Къде ще почиват българите, щом базите са заети от украински бежанци?

ГЕРБ: Колко средства е похарчила до момента държавата и всички пари ли са от държавния бюджет

03.06.2022 | 13:35 Редактор: Теодора Патронова

Пореден скандал в парламента - депутатите се скараха по темата за бежанците.

След подадената ръка към украинските бежанци, настанени вече в държавни почивни бази, от БСП попитаха какво ще направи държавата за почивката на българските граждани.

"Служители чакат своята почивка, а ще стане така, че няма да има къде да почиват и те и техните семейства", изтъкна депутатът Борислав Гуцанов.

Затова от БСП поиска в актуализацията на бюджета да се отпуснат средства за българските работници, чиято почивка по всяка вероятност ще бъде възпрепятствана.

Финансовият министър прехвърли отговорността към ръководителите на почивните бази.

"15 лева на бежанец, които да бъдат платени на станциите - станциите да поемат тези бежанци. Ще реализират приход. От там нататък съответният ръководител на ведомство, в която е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите", обясни Асен Василев.

Отново по темата с бежанската криза от ГЕРБ попитаха колко средства е похарчила до момента държавата и всички пари ли са от държавния бюджет. 

"До каква степен тези средства се предоставят от държавния бюджет и до каква степен са от Европа", попита депутатът Деница Николова.

"За първия месец от бежанската криза - за март, средствата са от бюджета - малко над 15 милиона. За април е приет Национален фонд - 56 милиона. Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май", поясни Асен Василев.

Отново от опозицията, но с декларация, от ДПС поискаха държавата да намери решение на продоволствената криза.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


2
0 rate up comment rate down comment 1
скрито покрито
преди 1 година
А къде са милионите от Европа? Пак ли потънаха в нечия сметка? Какви са тези 15 лв за спане и храна? Ние също искаме такива условия за почивка! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
ми да одят на почивка в украйна Сигнализирай за неуместен коментар