Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шефът на ДАБ: Украинците остават 72 ч. в буферните зони, след това отиват в базите

Мариана Тошева посочи, че някои бежанци са предоставяли невярна информация

31.05.2022 | 18:07 Редактор: Тодор Петров

От утре украинските бежанци трябва да напуснат хотелите и да бъдат настанени в буферни зони в Сарафово и Елхово или да останат на свободен наем.

"Тази вечер близо 700 човека ще бъдат в буферната зона в Елхово и 200 човека в Сарафово. Не повече от 72 часа ще бъдат там хората. Уязвимите ще бъдат поетапно превозени до ведомствените бази", заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева в предаването "Директно".

От 1 юни е в сила програмата за 10 или 15 лева на ден за настаняване или настаняване с изхранване. Вече е съставен списък на хотелите по програмата и чужденците могат да избират къде да бъдат настанени.

"Записаните в програмата хотели са повече от 100, много ведомства отвориха свои бази, имаме достатъчно леглова база. Почивните бази отговарят на всички условия", подчерта Мариана Тошева.

Вицепремиерът Калина Константинова заяви, че държавата няма как да удовлетвори масови специфични и персонални желания.

"Тези желания бяха обобщени в контактния център. Някои от желанията бяха: Аз съм с инвалидност, трябва да съм на място за инвалиди. Оказа се, че човекът просто има алергия. Други желания бяха да има сешоар, изхранване на домашни любимци... В анкетите бяха подадени хора с увреждания и се получиха сериозни разминавания", обясни Тошева пред Bulgaria ON AIR. 

Оптимизирано е насочването към буферните зони, за да се види кои хора имат необходимост от подкрепа за подслон, след което ще бъдат транспортирани в базите до 31 август, стана ясно още от думите ѝ.

Досега всеки хотел сам е преценявал каква храна да предостави на украинските бежанци за отпуснатите 40 лева на ден, без държавата да се намесва в избора им.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК