Всеки втори родител се затруднява да помага на децата си в уроците

Проблем с осигуряването на почивка на море срещат три пъти повече ромски семейства, отколкото български

01.06.2022 | 10:18 Редактор: Елеонора Танева
Всеки втори родител се затруднява да помага на децата си в уроците

Родителите срещат трудности да помагат на децата си с с уроците. Това показват данните от проучване, проведено през 2021 година, което изследва съществуващите услуги за ранно учене и развитие и нуждите на родителите.

Според изследването 12% от българите смятат, че "почти всички родители" имат проблеми с осигуряването на почивка на море или планина на децата си, докато делът на ромите, които споделят това мнение е близо три пъти по-висок - 35%. 

Всеки втори родител твърди, че родителите от квартала му/ѝ изпитват затруднения да помагат на децата си с уроците и домашните, като всеки четвърти смята, че това важи за почти 
всички родители. 

Най-много респонденти смятат, че родителите от техните квартали изпитват затруднения да осигурят лекарства за болните си деца.

Темата за ранното детско развитие е изключително периферна за обществото ни и се асоциира най-вече с грижата за физическите нужди на децата, а емоционалното и интелектуалното развитие на детето, значението на играта, общуването и забавленията се възприемат по-скоро като екзотика.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК