Финансисти: Има опасност от инфлационна спирала по пътя към еврозоната, трябват мерки

Препоръките са да не се засилва внесената отвън инфлация с раздаване на пари на социални групи

31.05.2022 | 17:47 Редактор: Ваня Кузманова

Държавата трябва да предприеме допълнителни мерки, за да не се допусне инфлационна спирала по пътя на България към еврозоната. За това предупредиха финансисти по време на дебат в парламента за въвеждането на еврото и антиинфлационната политика. Препоръките бяха да не се засилва внесената отвън инфлация с раздаване на пари на различни социални групи.

С остър тон започна дебатът за въвеждането на еврото. Причината беше отсъствието на финансовия министър Асен Василев на обсъждането. 

"Скандално е, защото цялата тази материя касае най-много него и институцията. Второ – тук е събран колективен разум и опит, който никой министър на финансите на може да постигне за 10 живота. Този може би за 20", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.  

Една от основните пречки за въвеждане на еврото в срок е инфлацията, а от БНБ предупредиха, че има риск страната ни да влезе в инфлационна спирала. 

"Грешна фискална и парична политика последните поне 4-5 години в основните икономически зони. Ковидът не е причината за това нещо. Тези фактори се развиваха преди Ковида", посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.  

Според бившия финансов министър Милен Велчев България не може да ограничи инфлацията с раздаването на пари от бюджета, но може да я засили, затова са нужни нови мерки. 

"Като създаване на стимули за заселване в България, ако искате да помислим и за програмите, които успешно предлагат страни като Австралия за привличане на мигранти и да се възползваме от сегашната ситуация, в която хора от Украйна бягат и си търсят нов живот, да сме по-гостоприемни", изтъкна бившият финансов министър Милен Велчев.  

Мнението му подкрепи и друг бивш финансов министър – Владислав Горанов. 

"Мерките трябва да са по-фокусирани, защото с хвърлянето на едни пари върху целия пазар вероятността да се засили инфлацията е много по-голяма, отколкото да се намали", заяви бившият финансов министър Владислав Горанов.  

Депутатите обаче не са единодушни. 

"В България инфлацията не е само привнесена - тя се дължи и на вътрешните фактори, които са свързани с енергоемкостта на икономиката ни. Колкото по-голяма разлика има между българската и европейската, толкова повече допълнителна инфлация генерираме", заяви председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. 

"В годината, в която са приели своето евро, инфлацията е спаднала спрямо предишната година. Втората година след приемането на еврото в другите страни, тя се е задържала на нивото от първата година. Това, че има по-висока инфлация, гледайки исторически, не би следвало да бъде проблем за икономиката като цяло", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.  

От левицата предупредиха да се внимава. 

"Проблемът за България е, че ние имаме ниска конкурентоспособност. Най-слабо развитата страна сме. Ние трябва да сме подготвени за влизане в еврозоната. Въпросът е кога да влезем в еврозоната, тъй като ранно влизане без да сме подготвени, може има повече негативи", каза депутатът от БСП Румен Гечев.  

Приетия вече План за въвеждане на еврото у нас не беше подкрепен от министрите на БСП и "Има такъв народ" в кабинета. Въпреки това документът ще бъде подложен на дебат и в парламента.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК