Каримански: Минимални са шансовете да изпълним условията за еврото до 2024 г.

Инфлацията не би следвало исторически да бъде проблем за икономиката, каза Сабрутев от "Продължаваме промяната"

31.05.2022 | 13:20 Редактор: Жаклина Иванова

Въвеждането на еврото и инфлацията обсъждат депутати и експерти в Народното събрание. В дискусията участват представители на Световната банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия и БНБ.

Според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, шансовете страната ни да успее да изпълни всички критерии до 2024 година са минимални.

"В България инфлацията не е само привнесена - тя се дължи и на вътрешните фактори, които са свързани с енергоемкостта на икономиката ни. Колкото по-голяма разлика има между българската и европейската, толкова повече допълнителна инфлация генерираме", уточни той.

"Това че има по-висока инфлация не би следвало исторически да бъде проблем за икономиката", посочи Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

"Проблемът за България е, че ние имаме ниска конкурентоспособност. Най-слабо развитата страна сме в ЕС. Това ни поставя в особени условия. Няма как общата монетарна политика на ЕС да бъде еднакво добра за развити и неразвити страни. Въпросът е кога да влезем в еврозоната. Евентуално ранно влизане може да има повече негативни последици", каза Румен Гечев от БСП.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК