Еврото внесе напрежение в коалицията: ИТН и ДБ искат анализ на рисковете

Не е ясно и дали България ще е готова да приеме новата валута до 1 януари 2024 година

30.05.2022 | 18:02 Редактор: Теодора Патронова

Напрежение в управляващата коалиция около въвеждането на еврото от началото на 2024 година. Вицепремиерът Корнелия Нинова обясни, че министрите на БСП са гласували в петък "против", защото държат първо да видят икономическите анализи. За оценка на рисковете настояват и от "Има такъв народ" и "Демократична България". 

Еврото трябва да смени българския лев, но при пълна готовност и изпълнени изисквания, единодушни са партиите в управляващата коалиция. От "Има такъв народ" и "Демократична България" очакват първо да бъдат отчетени рисковете и ефектите от въвеждането на еврото.

"Не трябва да се бърза. За едно такова нещо трябва да е максимално ясно, проверено... и чак тогава да се формира и датата, и денят, в който България ще осъмне като държава, която ще използва този инструмент", изтъкна Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Еврото не е "Левски" и ЦСКА. Тук трябва да отчитаме реални ползи и негативи, а не да сме като феновете - да застанем от едната или другата страна на барикадата", коментира Владислав Панев от "Демократична България".

Не е ясно и дали България ще е готова да приеме новата валута до 1 януари 2024 година.

"Тук трябва да говорят експертите. Спрямо нивата на инфлацията, ние не знаем тази война докога ще продължи", обърна внимание Балабанов.

"Освен плюсовете и минусите, инфлацията при нас е над необходимата за влизане в еврозоната и зависи как ще се развие ситуацията", поясни Панев.

Според експерти обаче, България има полза от приемането на еврото и действията на правителството не са прибързани.

"Ние всичко това сме консумирали от 1997 година досега. Можем само да черпим позитивите от това наше решение. Т.е. първият е отново присъствието на кредитор от последна инстанция", заяви финансистът Емил Хърсев.

"По отношение на това дали сме готови като психологическа нагласа, може би част от обществото никога няма да бъде готова", каза икономистът Михаил Кръстев.

Според ИТН приетият план за смяна на валутата у нас е пример за еднолично управление на Министерския съвет, без да се зачита Народното събрание.

"Напоследък имам чувството, че се опитват да го превръщат в гумен печат, а не трябва. Ако някой си е помислил, че ще действа така, се е объркал", подчерта Балабанов.

"Парламентът ще има думата при влизане в еврозоната. Ситуация, при която решения се вземат не са с консенсус в рамките на МС, е неприятна", изтъкна Панев.

Темата предстои да бъде обсъдена в широк формат на организирана от председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански обществена дискусия във вторник.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вероника
преди 1 година
Коалиция, в пълния смисъл на думата, няма, а пък ДБ са за извън парламента от много време насам Сигнализирай за неуместен коментар