Българският лев отива в историята: Приемаме еврото на 1 януари 2024 г.

Какво предвижда Оперативният план относно защитата на потребителя?

27.05.2022 | 18:43 Редактор: Теодора Патронова

Без отсрочка - приемаме еврото на 1 януари 2024 г. Това реши правителството, като прие план за въвеждането на общата валута. Отново разнобой в коалицията заради темата с европейската валута. Оказа се, че министрите на БСП не са подкрепили проекта на правителството. Причината, която изтъкват е, че все още не е готов анализът за въздействие, който трябва да изработят БНБ и Министерството на финансите. 

След по-малко от 2 години българският лев отива в историята, а страната поема път към еврозоната. Това е заложено в приетия от Министерския съвет оперативен план за въвеждане на еврото.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точна за България и нейното развитие напред", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Оперативният план определя сроковете и задачите към банките и държавните институции за методологията на въвеждане на еврото.

"България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

А обществената дискусия ще започне след като анализа на БНБ и Министерството на финансите завърши.

"За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаването на цените. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса и в лева, и в евро в рамките на един месец само", поясни Василев.

Според бившия финансов министър Милен Велчев, високата инфлация у нас може да забави въвеждането на европейската валута.

"Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по скоро, но съм скептичен относно способността ни да отговорим на всички маастрихтски критерии и най-вече на този за инфлацията. Ние сме в положението на прибалтийските страни, други малки икономики като Словения и Словакия и не съм чул никой от тези страни да съжалява за това, което сме направили", коментира Велчев.

Техническата подготовка за въвеждане на еврото се очаква да отнеме 18 месеца.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК