БСП подкрепя влизането ни в Еврозоната, но постави ясни условия

България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са членки, други не са, обявиха социалистите

27.05.2022 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
БСП подкрепя влизането ни в Еврозоната, но постави ясни условия

БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но само след детайлен анализ и доклад. Това заявиха председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и народният представител проф. Румен Гечев на брифинг на парламента. 

"Позицията на БСП е категорична – ние имаме решение на Конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната", обясни Гечев, но подчерта, че всяка страна кандидат или член на Европейския съюз, сама преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. 

Той даде за пример Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се присъединяват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат. 

"България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са членки, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства бихме имали, влизайки в Еврозоната", коментира социалистът, като допълни, че има и големи предизвикателства.

Коалиционно споразумение, което БСП стриктно изпълнява, също гласи, че решението ще бъде взето след детайлен анализ на БНБ и на Министерството на финансите. 

"Докато не видим тези два анализа и не ги дискутираме на коалиционен експертен съвет, няма как да слагаме печат за конкретна дата", категоричен е Гечев.

По думите му по тази тема има външен натиск, но партиите не бива да се поддават на него.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК