Въвеждаме еврото на 1 януари 2024 г. при текущия курс към лева

"Да, ние стоим зад приемането на еврото", заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

13.05.2022 | 11:09 Редактор: Здравко Черкезов
Въвеждаме еврото на 1 януари 2024 г. при текущия курс към лева

Еврото ще се въведе при текущия курс към лева с целева дата първи януари 2024 година. Да, ние стоим зад приемането на еврото, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в парламента по време на петъчния блиц контрол. 

Основната причина е, че с валутния борд ние вече сме въвели еврото в икономиката. С приемането на еврото ние влизаме в борда, който взема решения за политиката за тази валута, посочи министърът. Каквато инфлация направи ЕЦБ, тя автоматично идва при нас заради валутния борд. Ако партия "Възраждане" иска отмяна на валутния борд, да си го каже, призова Василев.

Това става и при политиката на ЕС относно петролното ембарго – поискахме и ще си получим изключенията от петролното ембарго, както всички останали засегнати държави, каза вицепремиерът.

Планът за приемане на еврото е публичен от 5 юли миналата година, когато беше публикуван за обществено обсъждане. По документа са направени само няколко технически бележки, които не са свързани с датата за въвеждане на валутата. Това не заменя нуждата да се направи документ за пълните ефекти от въвеждането на еврото. Такъв документ има и сега ще се обнови, каза Асен Василев, цитиран от БТА. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК