Коалиционните спорове: Консенсус за РСМ, но раздор за еврото

Управляващите потвърдиха позицията, че решението дали да вдигнем ветото на Северна Македония ще вземе НС

28.05.2022 | 13:56 Редактор: Жаклина Иванова

След тричасово заседание управляващата коалиция препотвърди позицията си, че решението дали да вдигнем ветото на Северна Македония ще вземе Народното събрание. На фона на съгласието по темата обаче се появи нова разделителна линия. Причината - въвеждането на еврото у нас.

"Задължително ще мине през обсъждане в Народното събрание. Дотогава ще оставим дипломатите във външното министерство да продължат своята работа. Те активно работят и се опитват да защитят българския интерес", посочи говорителят на кабинета Лена Бориславова.

И позицията ни остава същата - България не отстъпва от искането за вписване на сънародниците ни в Конституцията на Северна Македония.

А партиите все още търсят консенсус.

"Нашите позиции за момента се разминават и продължават да се разминават. Аз не виждам смисъла на подобни събирания, на които ние трябва да търсим решение за нещо, което партньорите ни от РСМ не вършат", каза председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Общото съгласие обаче се търси в условията на нарушено доверие между партньорите във властта и премиера Кирил Петков.

"Не може от негово име Весела Чернева да ходи да предлага разни неща. Не може той да не е достатъчно ясен дали нещо може да се случи или не...да не говорим, че и някои неща е казал, които не е трябвало да казва пред европейски дипломати. Ако го направи, най-вероятно ще сложи край на това правителство", коментира Йорданов.  

Другарският огън във властта продължава и по темата за еврото. Според ИТН България няма да е готова до 2024 година.

"Ние сме много далеч от критерия за инфлация за въвеждане на еврото. Дълбоко се съмнявам, че ще отговаряме на критериите след 18 месеца", подчерта още той.

Против въвеждането на еврото са от "Възраждане".

Партията започва консултации с парламентарните групи за провеждане на референдум, съобщи лидерът ѝ във Facebook.

"Ако обаче не получим подкрепа в парламента, ни остава следващото средство - да съберем поне 200 000 подписа, за да разгледа Народното събрание предложението за референдум, и поне 400 000, за да се превърне това предложение в задължително за изпълнение от управляващите", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според приетия план от МС еврото трябва да смени българския лев на 1 януари 2024 година. От БСП обаче също са против на този етап, а "Демократична България" очаква още обсъждания по темата.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
Да ЛЪВЪТ ще го пратим в историята на всички много им пречи този лев Сигурно защото има покритие имам в предвид gold злато нали ..А нашето евро или само ООО2 евро цента стоиност Сигнализирай за неуместен коментар