24 май да е национален празник: Кой ден обединява най-силно българите

Темата прокара разделителни линии в парламента

25.05.2022 | 18:33 Редактор: Жаклина Иванова

24 май, а не 3 март, да е националният празник на България. Такова предложение внесе парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Езикът е по-голям от държавата. Това са думи на поета и философ Иван Ланджев, който тази година изнесе традиционното слово за 24 май пред Националната библиотека. И ни накара да се замислим: "Това ли е празникът, който ни прави неволно единодушни и заедно в радостта си?".

"В това изказване няма някакъв патос, то не е патриотично или антипатриотично, това важи за всяка държава - езика го говорят повече хора, отколкото има в страната. Езикът е по-стар от държавността. Езикът надживява държавите", сподели Ланджев.

Ден по-късно темата прокара разделителни линии в парламента. ГЕРБ внесе предложение за промени в Кодекса на труда, с което искат националният празник на България да е 24 май, а не 3 март. За това се говори от години. Въпросът бе повдигнат за пореден път след нахлуването на Русия в Украйна.

"24 май е единственият празник, който обединява българския народ. Аз съм убедена, че на нас ни трябва единение", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В предложението и управляващи, и юристи, видяха опит за разцепление на коалицията.

"От ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито желаят промени. Това го предлагат сега, за да предизвикат разногласия", смята депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Белев.

"Дебатът за 3 март отново ще изкара на преден план ролята на Русия във възстановяването на българската държава", подчерта преподавателят по Конституционно право доц. д-р Наталия Киселова.

И докато едни прегръщат идеята, други смятат, че такава промяна ще взриви обществото.

"Много харесвам 24 май. Според мен е много подходящ за национален празник, защото обединява всички. Не знам дали сега е времето за дебат, обществото е разделено по много теми в момента", отбеляза депутатът  от "Демократична България" Владислав Панев.

"Всяка дата е стойностна. Според мен трябва да спазваме традициите и да не ги променяме", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Без 3 март, който е символът на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

А промяната може лесно да стане факт след гласуване в Народното събрание, въпреки че разделение има и извън парламента.

От БСП и ДПС отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК