България не е прекратила договора си с "Газпром", но няма да плащаме в рубли

"Трябва да застанем твърдо, че не се съгласяваме с този тип поведение", заяви премиерът Кирил Петков

23.05.2022 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

България няма да плаща за газ в рубли. Това заяви премиера Кирил Петков - причината е отстояване на принципната ни позиция.

България не е прекратила договора си с "Газпром" и е готова да продължи да го изпълнява, но не и да плаща за газа в рубли.

"Мисля, че трябва да сме доста горди. Ние трябва да застанем твърдо, че не се съгласяваме с този тип поведение и до голяма степен показахме лидерство. Особено когато намерихме алтернатива", заяви министър-председателят.

В момента цената на газа зависи от холандската борса, където поскъпването на синьото гориво е почти тройно. А ако страната ни реши да плаща в рубли, ще има допълнително оскъпяване заради обменния курс на еврото спрямо рублата.

"Валутно-курсовият риск е огромен, това е два пъти и нещо увеличение за два месеца и нещо. Тази котировка към момента е близо 90 евро за един мегават, миналата година е била 25 евро за мегават, другата част как се образува цената - е свързана с петрола. Това също се е повишило значително", подчерта зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Следващият отоплителен сезон се очаква да е на по-високи цени. Газ за битовите потребители и бизнеса ще има, проблем може да се окажат топлофикациите, които консумират 2/3 от цялото количество.

"Фючърсите, тоест бъдещите сделки на борсовите пазари, показват от второ тримесечие на 2023 година сериозно успокоение на цената на газ. През зимния сезон, който предстои, цената ще е висока, но след това сделките, които към момента се сключват, показват, че цената ще се успокои значително", допълни Данаилов.

Дори Европейската комисия да не изключи България от петролното ембарго, страната ни ще наложи вето за да може да продължи да работи с руски петрол.

А първите доставки от Гърция за страната ни ще дойдат през септември.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК