Мощите на Св. св. Кирил и Методий предизвикаха невиждана еуфория в София

Свещените реликви ще останат в катедралния храм "Св. Неделя" до 12 часа на 25 май

23.05.2022 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева

Мощите на светите братя Кирил и Методий за първи път пристигнаха в София. Те бяха донесени от Света гора и пренесени до църквата "Света Неделя". 

Те пристигнаха вчера в страната ни и пренощуваха в "Гигинския манастир". Литийно шествие с мощите се проведе в центъра на София и стигна до катедралния храм "Св. Неделя".

Стотици миряни чакат на опашка да се поклонят пред свещените реликви. Мощите включват частица от ръката на Св. Кирил Славянобългарски, частички от ребрата на Св. Методий и малка част от Светия кръст.

"Това е най-хубавият ден, това е благословия за нас и целия народ. Св. св. Кирил и Методий ще ни спасят в този труден момент и ще ни водят в бъдеще", каза един от вярващите, дошъл да се поклони пред мощите.

Други не скриха сълзите си от вълнение. 

В посрещането на светите мощи участва и държавният глава Румен Радев. 

"Нека благодарим на Българската православна църква и на манастира в Света гора, за това че за пръв път мощите на Светите братя се изнасят в славянска държава и това е България. Това е признание за огромната роля на България в делото на Светите братя", заяви президентът Румен Радев.  

Заедно с президента Румен Радев в храма бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гости от Света гора. 

"В момент, в който единение ни липсваше, имаме нужда от онази духовна спойка, която да ни направи православни християни и българи. Давам си сметка, че Бог е намерил най-удачния момент да ни изпрати тази подкрепа, затова го приемам с вяра, като едно от малките чудеса", каза отец Николай от храм "Св. Неделя".

Мощите ще останат в храма "Св. Неделя" до 12 часа на 25 май. При интерес катедралният храм ще работи денонощно. След това ще тръгнат по пътя обратно към Гърция, за да бъдат върнати в Света гора.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ха ха ха
преди 1 година
Поредната глупост. Много *** народ. Методи е погребан в гр. Морава. Намирал се е около устието на р. Велика Морава, но досега не е открит от археолозите!? Чехия и Словакия нямат нищо общо с Методи, той никога не е бил там и е проповядвал в Срем на Дунав (сега Сремска Митровица в Сърбия). Какви мощи, глупости. Освен това тия двамата византийци нямат нищо общо с България! Църквата е една голяма измама и само *** може да е религиозен! Сигнализирай за неуместен коментар