След увеличението на пенсиите: Възрастните не знаят колко лева ще получават

Целта е да се преодолее инфлацията за най-уязвимите

19.05.2022 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

От 1 юли всички индивидуални пенсии да бъдат увеличени с 10%, предлага правителството. Целта е да се преодолее инфлацията за най-уязвимите.

Григор е пенсионер с 52 години трудов стаж, пенсията му е 710 лв. Споделя, че колкото и да е голямо последното увеличение, то няма да компенсира високите цени.

Според бившия социален министър Хасан Адемов с новите антикризисни мерки управляващите печелят време, но не решават проблемите на най-уязвимите. От 1 юли се очаква минималната пенсия да стане 467 лв., вместо 370 лв., колкото е сега.

"Общият размер е 467 лева, което означава увеличение от 37 лева, на практика това увеличение е около 10%, а не 20% средно. Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август. Инфлацията, която галопира с неимoверни темпове, ще изяде тези увеличения", заяви Адемов.

Според Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика механизмът, по който ще се преизчисляват пенсиите, все още не е съвсем ясен. Той дава пример с анонсираното увеличение през декември от 12,5% за всички пенсии, което обърка възрастните хора.

"Всеки започна да търси тези 12,5% в новата си пенсия и имаше хора, които получиха по-малко увеличение. Те казаха: "Излъгаха ни". Тук проблемът е в средните числа, в това, че се обявява един среден размер, който е верен само за част от хората", подчерта Нейков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК