Мисията на един руски учител у нас, който преподава на украински деца

Александър Теплих е 38-годишен фрийлансър от Челябинск

18.05.2022 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Руски учител преподава на украински деца у нас. Въпреки че Москва нападна Украйна, децата нямат предразсъдъци и приемат радушно своя преподавател. Той пък от своя страна приема за своя кауза да помага на малчуганите, спасили се от войната.

Александър Теплих е 38-годишен фрийлансър от Челябинск, Русия. Всяка година от 2015 г. насам той идва в България, а след началото на войната в Украйна се установява тук. Досега се е занимавал с преподаване на онлайн уроци по математика и информатика.

"Във Facebook видях едно съобщение, че има нужда от някой човек, който може да се занимава с украински деца, които са дошли тук, предимно от Източна Украйна", сподели Теплих.

Войната в Украйна и съдбата на украинците, които бягат от родината си, кара Теплих да започне да преподава роботика на украинските деца, които учат в Британското училище в София.

"За един руснак това е начин да вземе участие, да помагам на тази страна, която сега е в тежко положение. За мен това е начин да взема своето място в тази ситуация", допълни учителят.

Теплих преподава на няколко класа с украински деца на възраст от 5 до 17 години. Работата му допада, макар и досега да не е преподавал роботика. Старае се да бъде полезен на децата. В бъдеще ще се радва, ако може да им преподава и по математика и информатика.

"Другите предмети са с български учители, с учители, които говорят на английски и за повечето деца това е проблем, защото това е ново за тях", поясни Александър Теплих.

В часовете по роботика учениците му се чувстват добре, защото могат да разговарят на руски със своя учител. Там те избягват темата за войната в родината им и могат да се забавляват.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК