Откриха първото училище за украински деца у нас

Основната цел е те да се адаптират по-лесно към условията в България

12.05.2022 | 19:22 Редактор: Здравко Черкезов

Откриха първото училище за украински деца у нас. Основната цел е те да се адаптират по-лесно към условията в България. На събитието присъстваха украинският посланик Виталий Москаленко и посланикът на Великобритания у нас – Роб Диксън.

Украинското училище функционира от началото на месец април, а Милена е една от първите ученички. Споделя, че любимите ѝ часове са английски и български.

"Чувствам се много добре, хубаво е и много весело, забавляваме се постоянно дори когато учителите са заети. Имаме с какво да се занимаваме и никога не ни е скучно", разказа украинката. 

Тя идва в началото на войната от Харков заедно със семейството си. Откриването на училището носи усмивки и на родителите, тъй като заради езиковата бариера в българските училища е било трудно децата да се социализират.

"Това е прекрасна ,наистина страхотна идея. Искаме да благодарим на ръководството на училището за тази възможност за нашите деца, че могат да се социализират, не просто да посещават занимания. Тук те намериха нови приятели, всеки ден имат възможност да ходят някъде, да научат нещо ново. Те идват на училище с такава радост и няма как и родителите да не се радват", коментира Олга Кузева.  

В училището се преподават всички предмети на украински и английски, а децата могат да учат и български език.

"С по-малките дечица ние се забавляваме и учим едновременно, а всъщност там прилагаме друга методика: закупили сме тетрадки, пишем и ръкописни, и печатни букви. Много успешно напредват, когато изучават думи, които са близки по основа с българския", обясни учителят по български език Емилия Вълчева

Децата ще посещават учебни занятия до края на тази учебна година, а от септември ще влязат в цялостната система на Британското училище в София.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК