Украинците по морето са обезпокоени, че до дни трябва да напуснат хотелите

Първо ще бъдат извозени възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали

12.05.2022 | 17:56 Редактор: Здравко Черкезов

След 31 май бежанците от Украйна ще трябва да напуснат хотелите, в които са настанени и да се преместят в държавни и общински почивни бази. Към момента украинските бежанци у нас са малко над 100 000, а страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в Европейския съюз.

В  Слънчев бряг са настанени предимно майки с малки деца от Украйна и възрастни хора. Всички са обезпокоени от новината, че само след няколко дни трябва да напуснат хотелите

"Имам две деца, едно на 5 години, другото на 11 месеца. Не знаем какво ще правим. Надяваме се правителството да ни помогне. Бихме се върнали, но няма къде", сподели Олга. 

"Чудя се къде да се дяна, имам кръвно 200-220 през ден", оплака се Татяна. "Мама много нервничи, преживява, няма къде да се върнем", каза от своя страна Галина.

"Ние сме пенсионери. Аз съм инвалид. Няма да можем да си намерим работа. Нашата надежда е в България, която ни прие", добави Наташа.

За да се подготвят държавните бази, трябва да стане ясно колко от украинците имат намерение да останат в България.

"В момента се подготвя онлайн платформа ,която да събира данни за реалните нужди на хора, които са настанени по хотели", обясни Красимира Величкова, съветник на вицепермиера Калина Константинова.

Част от собствениците са готови да оставят в  хотелите си онези бежанци, които искат да работят. Хотелиерът Венелин Ташев вече е предложил работа на семейство с болно дете. 

"Ще направя така, че той да работи едната смяна, жената другата смяна, примерно в кухнята или в ресторанта да могат да си гледат болното дете, каквото можем, ще направим…", посочи Величкова.

"Желанието на повечето хора от Украйна е да започнат работа в сферите като офис секретар, администратор хотелиер, работник заведение, ресторантьор. Над 2400 хиляди са регистрирани договора", информира Свилен Вълков от Агенцията по заетостта.

От Министерството на туризма обявиха, че изпълняват ангажиментите си към хотелиерите и плащанията за настанените украинци се извършват на два етапа.

"Първото плащане е в размер на 15 милиона с ДДС за хотелите 9 процента близо 350 хиляди разплатени нощувки", посочи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

От хотелите първо ще бъдат извозени възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали, без да се разделят със семейство. В момента 63 000 украинци са настанени в над 1200 места за подслон.  

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Ттт
преди 1 година
Много ми е интересно, как за бездомните не се намери подслон, а за 100 000 бежанци намериха... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Хотелиер
преди 1 година
Екскурзианти безплатни и наглиОстаналото са медийни манипулации Сигнализирай за неуместен коментар