Украинци, настанени в хотели: Какво ще правим след 31 май? Притеснени сме от цените

Тогава се очаква държавата да отмени мярката за финансиране на разходите по настаняване и изхранването им

11.05.2022 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Украинските граждани в България, които са настанени в българските хотели, са притеснени какво ще се случи с тях след 31 май. Тогава се очаква държавата да отмени мярката за финансиране на разходите по настаняване и изхранването им.

Анна Бангеева е омъжена за българин от Разлог и от 5 Години живее у нас. След началото на войната и спасението на хиляди бягащи украинци, Анна им помага да се настаняват и да намерят работа.

"Ние още не вярваме, че това ще приключи, защото просто няма как, къде да настаним всички тези хора. Дойдоха току-що и питат какво ще правят след 31 май, къде мога да бъдат настанени, а ние нямаме отговори. Не можем да кажем къде да бъдат настанени. Честно да ви кажа, не знам какво ще правим с 800 човека, настанени в Банско, ако няма продължение на програмата", сподели Анна Бангеева.

Повечето от бежанците нямат претенции каква работа ще започнат. Искат само да имат доходи, за да издържат семействата си.

"Аз съм хидрогеолог, но съм готова да се уча отново. Ако не намеря работа, има само 2 варианта - или връщане обратно в Украйна, или тръгване към Западна Европа", коментира Юлия, която е жителка на Одеса.

Александър от Николаев е готов да пътува дори до Благоевград, за да работи.

"Няма значение в кой град ще работя. Всичко, което е свързано с електромеханика, фабрики и строителство - мога да го работя. Да, притеснен съм дали ще мога да издържам самостоятелно семейството си, защото имам 3 дечица, за тях трябва грижа. Имам дете инвалид, за него постоянно трябва да бъдат подсигурени медикаменти, естествено, цените на горивата и тока също ме притесняват", допълни той.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК