Съдбата на бежанците в хотелите ясна до седмица, мярката няма да се удължи след 31 май

Осигурените алтернативни места за настаняване са 33 000, в хотели в момента има 63 000 украинци, избягали от войната

12.05.2022 | 16:48 Редактор: Елеонора Танева
Съдбата на бежанците в хотелите ясна до седмица, мярката няма да се удължи след 31 май

До края на следващата седмица ще има яснота къде точно ще бъдат преместени украинските граждани, които в момента са настанени в хотели, обяви оперативната група за бежанците към правителството. Мярката за настаняване, която се финансира от държавата, няма да бъде удължавана след 31 май.

Държавата стартира дигитална платформа за събиране на данни за специфичните им нужди, 33 000 места в държавни и общински бази са намерени към момента, в хотели са настанени 63 хиляди души.

Събират се данни за още подходящи бази, съобщи Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова:

"Има над 5000 държавни обекта, които са собственост на институции или на фирми, които са публично притежавани, но ние все още обследваме тези 5000 обекта каква готовност имат за поемане на хора. Можем да кажем, че да, уточнените места са 33 000, но капацитетът на държавата за поемане на хората е много по-голям", уточни тя.

От хотелите до общинските и държавни бази украинците ще бъдат превозени с влакове и автобуси, информира БНР.

Възрастните и хора с увреждания ще бъдат преместени в населени места с болници, тези, които са намерили работно място - в близост до работодателя, ако децата са записани на училище, ще останат в населеното място, където учат.

Част от украинците вече са заявили, че няма да се възползват от преместването и ще намерят квартири, които ще заплащат сами или ще напуснат страната. 

До края на следващата седмица Министерството на туризма планира да започне да плаща на хотелите за настанените за месец април. Към момента в България пребивават 52 хиляди украински жени и над 40 хиляди деца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК