Ресторантьорите се включват в протеста на работодателските организации

Ситуацията е още по-влошена и влошаваща се", подчертават от СЗБ и БАЗ

13.05.2022 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Ресторантьорите се включват в протеста на работодателските организации

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на протеста, организиран от работодателските организации на 18 май. 

"Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство. Призоваваме всички свои членове активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти", се казва в позицията им до медиите.

"Точно 7 месеца след националния протест на 19.10.2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се", подчертават от СЗБ и БАЗ.

Ресторантьорите имат следните изисквания:

1.    Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.
2.    Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.
3.    Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.
4.    Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания те ще настояват правителството да подаде оставка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК