Атанасова: Очевидно е за всички, че истинският премиер е Асен Василев

Две декларации създадоха напрежение в пленарната зала по време на парламентарния контрол

13.05.2022 | 13:52 Редактор: Здравко Черкезов

Две декларации в парламента – а "Демократична България" (ДБ) и на ГЕРБ-СДС, създадоха напрежение в пленарната зала по време на парламентарния контрол. Заради последната се стигна и до временно прекъсване на заседанието

Пленарният ден започна с декларацията от ДБ за руското влияние у нас. 

"Опозицията дори в онези свои части, които се обявяват за системни и евроатлантически, атакува с популизъм управлението, дори когато то полага усилия да се справи с наследените форми на руско влияние, като например бързото освобождаване от енергийната зависимост от Москва", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От ДПС се оказаха засегнати от думите на Иванов и прекъснаха началото на петъчния блиц контрол.

"Вие трябваше да напомните на Христо Иванов, че ако е искрен и държи на точността на това, което каза в декларацията, той по-скоро трябва да напусне, за да може България наистина да тръгне по демократичен път", скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Това е безобразие, абсолютно безобразие. Абсолютна злоупотреба", възмути се Искрен Митев от "Продължаваме промяната". 

"Вижте, господин представител, не сте дорасли с поведението си, с действията си, със заслугите си за страната, за да имате подобно отношение, за тази демокрация, която жънете с комбайна. Дошли сте наготово, наготово", отвърна му Халил Летифов от ДПС. 

Градусът на напрежение ескалира и след още една декларация – този път от страна на ГЕРБ.

"България е страна със спряло развитие, управлявана от шарлатани и аматьори. А на вас ви остава само едно - оставка", каза председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от оплаквачки ГЕРБ, не съм чувал от доста време. Най-високият износ, ръст на промишленото производство в страната. Има ли значение кой сектор? За вас има. Единствените фирми, които имат сериозни затруднения, са фирмите, свикнали да получават пари от държавата", посочи финансовият министър Асен Василев.

"Очевидно за цялата зала и за гражданите истинският премиер е Асен Василев, който опровергава опозицията", репликира Атанасова.

След тези реплики се наложи заседанието да бъде прекъснато. А след почивката от ГЕРБ поискаха оставката на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК