НС създаде комисия за газа, ще проверява спрените доставки и посредниците

Създаването ѝ беше съпътствано от спорове и процедурни хватки

11.05.2022 | 18:48 Редактор: Ваня Кузманова

Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която да провери обстоятелствата, довели до спирането на природния газ от "Газпром". Комисията ще проследи и проведената процедура по избор на алтернативни доставчици. Създаването ѝ беше съпътствано от спорове и процедурни хватки.

Създаването на временна комисия за газа поискаха от ГЕБР И "Възраждане".

"Да докажем ясно в тази комисия, включително на вицепремиера, който твърди, че газът бил от южния газов коридор, че няма една молекула газ от южния газов коридор и 100% от този газ е руски, само че прекаран през гръцки посредник", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

Въпреки че предложенията за комисия бяха на опозицията, управляващите подкрепиха идеята. 

"Тази комисия се надяваме да извади всички реални факти, така че опозицията, да не може да говори повече глупости. Ние няма какво да крием, затова ще подкрепим тази комисия", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.  

"Опозицията е многопластова и се надявам, че не визирате всички. Ние не сме говорили глупости, изразяваме съмнения, които са напълно обосновани", посочи депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова.  

"Чакам да чуя, каква е глупостта? Че сме купили газ от "Мет", където е работил шефа на "Булгаргаз", че този газ е по-скъп с 30 евро, че ще платим с 130 млн. повече", каза Делян Добрев. 

"Глупости са това, че 10 години е направена диверсификация на доставките на природен газ", посочи Венко Сабрутев. 

"Моля, господин Сабрутев първо научете, че се казва диверсификация, и ако нямаше диверсификация, нямаше да има откъде сега да дойде една молекула газ", заяви депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.  

"Сетете се с кого преговаряше Бойко Борисов. Той не се е срещал с Елена Кабаева и Алла Пугачова там. Той се срещаше с Путин и с Путин се договаряше за тези неща", изтъкна депутатът от "Демократична България" Ивайлов Мирчев.  

"Хората, които направиха "Турски поток" скоростно, където му викате Балкански, мотайки газовата връзка с Гърция - колко 7, 8, 9 години, би трябвало кротичко да мълчат", заяви депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.  

След продължителни спорове депутатите все пак взеха решение да обединят двете предложения за временни комисии в едно и го гласуваха. Последваха процедурни хватки с това кой да оглави комисията и след няколко отвода и нови предложения, депутатите избраха председател да бъде Даниел Митов от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК