Министър Божанов обясни за новия капацитет на "Български пощи"

Само временен е, уточни той

11.05.2022 | 16:38 Редактор: Здравко Черкезов
Министър Божанов обясни за новия капацитет на

Предоставеният капацитет в облака на "Български пощи" е временен. Това каза министъра на електронното управление Божидар Божанов, който отговаря на депутатски въпроси в Комисията по електронно управление.

"Няма да има миграция на "Български пощи" към облака, именно поради факта, че това трябва да бъде възмездна услуга, те не са администрация и съответно нямат право на безплатен достъп до нея. С оглед на възстановяване от инцидента, предоставихме този капацитет, но подчертавам той е временен", обясни Божанов.

В последните седмици Български пощи са една от горещите теми. В началото на месеца беше разпоредена пълна проверка на държавното дружество, което претърпя срив след хакерската атака. Всичките над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски. Освен проблем с редовните услуги, най-голям проблем се оказа изплащането на пенсиите. Заради това този месец се наложи изплащането им по списъци по ведомост и по настоящ адрес, регистриран в НОИ.

"Държавният облак наистина в момента функционира. Една от следващите стъпки е да направим одит на това колко добре е конфигуриран и настроен, защото някои от клиентите имат определени оплаквания. Планът е да мигрираме доста повече администрации натам", каза още министърът.

Той посочи, че предвиждат по ОП "Добро управление" да има процедура, по която всяка администрация да може да заяви определен финансов ресурс за извършване на такава миграция. По думите му при някои от тях това ще бъде сравнително тривиално, при други ще бъде малко по-сложно.

"Планът е след като проверим всичко ли наред в облака, да мигрираме доста голяма част от администрациите натам. При първоначалния ни анализ на използването на облака, може би за хубаво, може би за лошо, неговото реално използване е около 1% от ресурсите, които са налични. Така че място има, така да се каже, за мигриране натам", заяви Божанов, цитиран от БГНЕС.

След блиц-контрола с Божанов, депутатите ще изслушват вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, в чийто ресор попадат Български пощи, бившия директор на дружеството Деян Дънешки, както и настоящия, назначен преди няколко дни – Богдан Теофанидис. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК