Петков получи подкрепа от САЩ за усилията в борбата с корупцията

Премиерът е обсъдил възможностите пред страната ни за доставки на газ след спирането на руското синьо гориво

09.05.2022 | 22:45 Редактор: Елеонора Танева
Петков получи подкрепа от САЩ за усилията в борбата с корупцията

Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията е получил министър-председателят Кирил Петков по време на срещите си днес в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Премиерът е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа. 

Акцент в първите разговори на Петков са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация, уточняват от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът е изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на "Газпром". Петков е акцентирал върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.  

От американска страна е била приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков е потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят е отбелязал още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна. 

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.  

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков е посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където е разговарял със съветника по национална сигурност Джейк Съливан. 

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков ще проведе разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
борба срещу народа
преди 1 година
Къде видяха Господарите борба с корупцията? Или това са само шаблонни фрази, прикриващи истинската причина за привикването на премиера там? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Не ме интерисува, искаме резултати американският политически *** е същия като нашият Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Киро сам се хвали, че няма кой! Ако американците наистина разчитат на него в България, яко са го закъсали! Сигнализирай за неуместен коментар