Държавният департамент на САЩ: България има сериозни проблеми с корупцията

В доклада се подчертават зависимостите в съдебната власт и ограниченията върху свободното изразяване

13.04.2022 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева
Държавният департамент на САЩ: България има сериозни проблеми с корупцията

България има значителни проблеми с правата на човека, сериозни проблеми със съдебната независимост, корупцията, нетолерантността и ограниченията върху свободното изразяване, включващо заплахи за насилие над журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите. Това е записано в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права у нас за миналата година. Американското посолство в София публикува частта от доклада, отнасяща се за България.

В доклада се съобщава за сериозни корупционни прояви. Именно корупцията, заедно с неефективността и липсата на отчетност са сред посочените причини за ниското доверие в съдебната система, въпреки че Конституцията и законите предвиждат тя да е независима. Изразява се загриженост от "липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване" и от влиянието на прокуратурата върху Висшия съдебен съвет и магистратите.

Държавният департамент се спира и на данните за незаконно подслушване и следене в България. Докладът се позовава на заключението на специалната комисия в НС за над 900 лица, които са били обект на наблюдение по време на антиправителствените протести през 2020-та. Сред тях са политици, магистрати и журналисти.

В доклада е упоменато и разследването за полицейско насилие срещу демонстранти под колоните на Министерския съвет.

В документа се посочва, че независими медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск. Цитирано е изказване от май м.г. на бившия директор на БНР Андон Балтаков, че законът благоприятства политическата намеса в управлението на медиите чрез контролирано финансиране.

Не са получени сигнали за сериозни нарушения по време на президентските и парламентарните избори, се казва още в документа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК