Съдебна реформа? ВСС скочи на Йорданова, вместо да гледа оставката на Гешев

Йорданова и главният прокурор отново влязоха в задочен спор

12.04.2022 | 17:40 Редактор: Теодора Патронова

Предсрочното отстраняване на главния прокурор отново беше отложено. Вместо да разгледа искането за уволнението му, Висшият съдебен съвет отправи критики към правосъдния министър. Надежда Йорданова и Иван Гешев отново влязоха в задочен спор. А пред сградата на Съвета се проведе и нетрадиционен протест.

Докато Висшият съдебен съвет обсъждаше отстраняването на Гешев, пред сградата на улица "Екзарх Йосиф" протестиращи от БОЕЦ ги подтикнаха към промяна по необичаен начин.

А вътре, въпреки обещанието за дебат и надеждите за гласуване по същество, пленумът на Висшия съдебен съвет реши отново да отлага. Мотивът беше, че едно от предложенията за отстраняване на Гешев, направено от служебния министър Янаки Стоилов, има пропуски. Магистратите поискаха те да бъдат отстранени от сегашния правосъден министър Надежда Йорданова. Едва тогава процедурата по двете искания за отстраняване на Гешев ще продължи.

"Изчакването със седмица, 10 дни или 2 седмици, аз не го считам за протакане. С отстраняването на Гешев, в качеството му на главен прокурор, ще решим това обстоятелство, България да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който отстоява и споделя високи морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, който не се прикрива зад полицейско насилие", изтъкна министър Йорданова.

И ако дебат по единствената точка в дневния ред нямаше, Йорданова и Гешев успяха отново да влязат в задочен спор заради телевизионни изяви на министъра.

"Тези свои твърдения да ги изяви в пленума на ВСС, където е мястото за това нещо, а не да мълчи. И се надявам това да не е причината, а именно, че няма аргументи за т.нар. съдебна реформа, нито за т. нар. отстраняване на главния прокурор, защото това нейното искане е едно просто нищо. Това да не е причината, да се притесняват, да не кажа страхуват от разговор за темата върховенство на закона", заяви Гешев.

"Ако има неверни данни, нека да бъдат идентифицирани и посочени кои са те. Това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите да разяснява своята работа, мисля, че са съвсем в рамките на правомощията му", подчерта правосъдният министър.

 А гласуването на оставката може да се случи най-рано в средата на май.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 2 години
Не е трудно, мин.Йорданова. Лишете ги за три месеца от заплати заради несвършена никаква работа от началото на годината. Първият месец ще се държат като цербери, вторият ще се оплакват в ЕК и на г-жа Кьовеши. Третият месец ще си седнат на задните части. Който държи парите, той заповяда. Другите са длъжни да си вършат работата и да слушкат. Не искат да се подчиняват: да стават адвокати. Сигнализирай за неуместен коментар