Искри между Гешев и Йорданова преди заседанието на ВСС

За да бъде отстранен главният прокурор, са нужни 17 гласа на кадровиците в съдебната власт

12.04.2022 | 10:22 Редактор: Елеонора Танева

Във Висшия съдебен съвет започнаха дебатите по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Преди заседанието главният обвинител коментира мотивите от искането на Йорданова.

"Ако цитирам правилно по памет министъра на правосъдието, това представлява враждебно и арогантно отношение към неправителствени организации. Така че очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания в продължаващите заседания на пленума на Висшия съдебен съвет. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. И то щеше да е тъжно за българската държавност. И в името на българската държава и държавност, или каквото е останало от нея, се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения постоянно, с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги изяви в пленума на Висшия съдебен съвет, където е мястото за това нещо, а не да мълчи", заяви Гешев.

Кадровиците трябва да се произнесат по пет казуса, за които министърът на правосъдието Надежда Йорданова твърди, че главният прокурор е нарушил Конституцията.

"С отстраняването на главния прокурор ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава – главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие", заяви правосъдният министър, цитиран от БНР.

За да бъде отстранен Иван Гешев, са необходими поне 17 гласа във ВСС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК